Dla wielu osób podróże są doskonałą okazją do tego, aby nie tylko poznawać nowe miejsca i kultury, ale też, aby poznawać nowe smaki, lokalne produkty i potrawy, a także ciekawe przepisy na niecodzienne dania. Zazwyczaj są to osoby, które lubią gotować, ale i takie, które lubią dobrze zjeść. Jak zorganizować taką podróż i gdzie warto wyjechać?
Wyjazdy typowo kulinarne
Być może zaskakujące okaże się dla nas to, że niektóre biura podróży organizują wycieczki właśnie ukierunkowane na poznawanie najciekawszych pod względem kulinarnym miejsc. A co kręci kulinarnego podróżnika? Wśród poszukiwaczy nowych smaków na pewno znajdą się tacy, którzy będą chcieli spróbować najlepszych win w Europie, niesamowitych, lokalnych serów i przysmaków wędliniarskich, białych trufli oraz finezyjnych wyrobów cukierniczych. Dlatego też, wycieczki tego typu najczęściej organizowane są do takich krajów jak Włochy- gdzie można odwiedzić niejedną winiarnię i załapać się na „wine tasting”, spróbować prawdziwej pizzy oraz niesamowitych serów, ale i Francję, która również zaskoczy nas lokalnymi produktami wysokiej jakości. Z kolei Hiszpania to prawdziwe bogactwo różnego rodzaju serów, których różnych rodzajów można tutaj wyróżnić aż około setki.
A może coś jeszcze bardziej egzotycznego?
Chcąc spróbować czegoś całkiem innego, można pokusić się o znacznie bardziej ekstremalną podróż- na przykład do Indii. Tutaj, z pewnością warto spróbować lokalnych Samosas, czyli specjalnych pierożków, które w swoim wnętrzu mają nadzienie z ziemniaków oraz groszku. Ciekawym daniem jest również Mulligatawny, która jest bardzo ostrą zupą curry, która dodatkowo zawiera sporą porcję ryżu oraz kurczaka. Wśród często serwowanych dań znajdziemy tutaj także Daal Shorba, Pakoras czy też Papadam. Musimy się jednak przyzwyczaić, że kuchnia indyjska jest raczej pikantna, bardzo kolorowa, a do przygotowywania potraw wykorzystuje się całe spektrum różnych przypraw i smaków. Niesamowicie popularne są także wszystkie dania z curry.