Szybkie i zdrowe śniadania- ale jakie?

Mało czasu do wyjścia i obawa przed tym, że nie będziemy w pracy na czas- jest to scenariusz, jaki jest dobrze znany wielu osobom. Wychodząc w takim pośpiechu o poranku sami dokładamy sobie stresów, ale też często zapominamy o zjedzeniu zdrowego śniadania. Ma to różny finał- albo zapominamy o jedzeniu i przypominamy sobie o nim dopiero w porze obiadowej, albo wstępujemy do sklepu zaopatrując się w jedzenie, które nie zawsze jest zdrowe. Może więc czas wziąć pod lupę nasze poranne odżywianie się i opracować, jakie zdrowe śniadanie na szybko będziemy mogli zjeść przed wyjściem.

Owsianka- trudno o lepsze śniadanie

Stała się niesamowicie modna, a to za sprawą swoich niesamowitych właściwości. Jest daniem zdrowym i niskokalorycznym, które stopniowo uwalnia energię w naszym organizmie przez cały poranek. Dzięki temu jednocześnie możemy czuć się lekko, ale też czujemy się najedzeni, a co za tym idzie- nie rzucamy się od razu na obiad zjadając potrójne porcje. Owsiankę można przygotować na zwykłym mleku krowim lub też na mleku sojowym. Istnieje też ogrom możliwości, co do różnych dodatków do takiej owsianki- mogą to być na przykład świeże owoce sezonowe.

A może koktajl?

Trudno o szybsze danie niż kilka składników, które wrzucimy do blendera, zmiksujemy, a następnie przelejemy do szklanki. W takim koktajlu mogą znaleźć się warzywa, owoce, ale też na przykład ziarna czy bakalie. Im bardziej urozmaicony- tym lepiej dla naszego zdrowia, gdyż koktajle zazwyczaj są prawdziwymi bombami witaminowymi. Są to też propozycje dań o małej zawartości kalorycznej.

Coś na bazie pieczywa? Tak, ale coś z interesującą zawartością!

Jeśli trudno jest nam wyobrazić sobie śniadanie bez pieczywa- możemy zdecydować się na pieczywo razowe lub wieloziarniste, które jest znacznie zdrowsze i które jest bardziej sycące, ze względu na zawartość błonnika pokarmowego. Do środka możemy włożyć coś ciekawego, a może to być na przykład pasta z kukurydzy czy z awokado. Nie muszą to być kanapki z szynką i serem, które być może nam się już znudziły. Warto poszukać ciekawych przepisów na proste pasty do smarowania chleba, które jednocześnie będą zdrowe i niskokaloryczne.