Turystyka kulinarna- czym jest i jak ją uprawiać?

Turystyka kulinarna dla wielu osób jest niesamowitym połączeniem możliwości podróżowania, a także łączenia podróży z inną, ważną życiową pasją- z kulinariami. Dlatego też coraz więcej biur podróży oferuje takie właśnie wyjazdy tematyczne, podczas których odwiedza się miejsca, które albo słyną z jakichś niesamowitych, lokalnych produktów, albo też takie, w których można spróbować naprawdę niesamowitej i niecodziennej kuchni. Wiedząc już, co to jest turystyka kulinarna, możemy zainteresować się tym, gdzie tak naprawdę możemy wyjechać w ramach takiej właśnie wycieczki.

Im dalej tym coraz bardziej egzotycznie

Po części jest to oczywiście prawda z wielu względów. Po pierwsze dlatego, że im dalszy punkt na mapie, tym całkowicie inny klimat, a co za tym idzie- inne warzywa i owoce oraz inne, lokalne surowce. To jednak nie wszystko. Zmienia się także kultura, która zawsze ma ogromny wpływ na wszystkie aspekty życia ludzi, zarówno na tradycje spożywanych pokarmów, sposób ich przygotowywania czy też okoliczności, w jakich się je spożywa. Nie trudno więc sobie wyobrazić, że najbardziej egzotyczne dania będą czekały na nas w Australii, w Indiach czy też w Chinach. Trzeba jednak przyznać, że są to dalekie destynacje, a do takich podróży wiele osób przygotowuje się z dużym wyprzedzeniem.

Można zacząć swoje kulinarne podróże od czegoś, co znajduje się bliżej. Będzie to także znacznie bezpieczniejsze dla naszego żołądka, który początkowo na pewno może nie być przygotowany na niektóre, mocno egzotyczne potrawy. Dobrym pomysłem jest poznawanie kuchni hiszpańskiej bogatej w wiele gatunków sera, albo też podróż przez Włochy- kraj, który słynie z pizzy, ale też z wielu wspaniałych winiarni. Tak naprawdę, w Europie znajdziemy bardzo wiele ciekawych miejsc pod względem kulinarnym, które niekoniecznie są miejscowościami typowo turystycznymi i to także stanowi wartość dodaną takich wycieczek i na pewno spodoba się tym, którzy nie lubią tłumów.